Bibliografie

Eleonora en de liefdeEleonora en de liefde is de nieuwe roman van Pim Wiersinga en is in oktober 2016 verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer.


Voor leerling-troubadour Thomas komt het streven naar meesterschap – zowel in zijn optredens als in de minnekunst – op scherp te staan. Het oordeel van de oude Eleonora van Aquitanië wordt een zaak van leven of dood. Als Thomas’ ster rijzende is, beticht een sinistere ketterjager hem van majesteitsschennis, blasfemie en overspel.
Velen vinden dit vonnis te licht, onthult de oude hertogin in haar geheime kronieken. Alleen ik weet hoe vreselijk de ‘lichte’ ballingschap voor Thomas zelf is, ik ervaar het aan den lijve: in feite heb ik hem en mij een eendere straf opgelegd, door een wig te slaan die ons uit elkaar drijft.

Meer over Eleonora en de liefde kunt u lezen en ervaren op de speciale website.


Uitgeverij In de Knipscheerin-de-knipscheer-logo
Soort: Met illustraties
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 612
Afmetingen: 48x220x150 mm
Gewicht: 923,00 gram
Verschijningsdatum: oktober 2016
Druk: 1
ISBN10: 9062659101
ISBN13: 9789062659104
Prijs: €24,50

Het paviljoen van de vergeten concubinesIn 1793 gaat de Britse ambassadeur George Macartney op audiëntie bij de keizer van China. Hij dient een verzoek in om de handelsbeperkingen tussen Groot-Brittannië en China weg te nemen, maar krijgt nul op het rekest. Keizer Qianlong is gegriefd omdat Macartney weigert de ‘kowtow’ te verrichten. De zittende dynastie ziet zichzelf als het centrum van de wereld en meent dat alle andere staten schatplichtig zijn aan China. Dit onopgeloste conflict zal later tot de Opiumoorlogen leiden. De keizers na Qianlong weigeren buitenlandse ambassades in Peking toe te laten; maar Qianlong zelf ontvangt kort na Macartney de Nederlandse gezant – tot grote ergernis van ’s keizers rechterhand Heshen, die zich onledig houdt met het vergaren van macht en het afpersen van gelden. De bevolking is ontevreden. Witte Lotus, een triade van rebelse krijgsheldinnen, roert zich; zelfs de Keizerlijke Censor zegt dat de Mantsjoes het Mandaat van de Hemel hebben verspeeld. Aan Vrouwe Cao, ooit de geliefde van de grote romanschrijver Cao Xueqin (die allang is overleden), gaat de onrust aanvankelijk voorbij. Zij wordt gestraft omdat zij die Britse lomperiken niet zou hebben voorbereid op de hofetiquette. Vrouwe Cao, even vasthoudend als elegant – een demon met twee gezichten noemt Heshen haar— blijft haar dromen trouw en brengt sprankjes hoop in de trieste levens van concubines naar wie de keizer niet meer omkijkt. En weldra waart door heel China het gerucht dat de jonge heldin van Cao Xueqin’s Droom van de Rode Kamer – Lin Daiyu, wier naam gonst in opera’s en straatdeuntjes – gevangen wordt gehouden in de Verboden Stad.

 


Uitgeverij In de Knipscheerin-de-knipscheer-logo
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 208
Afmetingen: 25x202x127 mm
Gewicht: 317,00 gram
Verschijningsdatum: oktober 2014
Druk: 1
ISBN10: 9062658547
ISBN13: 9789062658541
Prijs: €17,50

schrijven

Hoe begin je aan een verhaal? Niet door te gaan zitten en meteen te gaan schrijven, maar vooral door mijmeren en kiezen. Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk heel veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In dit boek laat Pim Wiersinga zien hoe je vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaalidee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?


 

 

 

Uitgeverij Augustus en Schrijven Online
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 124
Afmetingen: 13x201x140 mm
Gewicht: 177 gram
Verschijningsdatum: maart 2013
Druk: 1
ISBN: 9789045700977
Prijs: €12,50

Het proza boek

NBD|Biblion recensie

De auteurs, schrijfdocenten aan de Schrijversvakschool ‘t Colofon, streven met dit boek ‘een instructieboek, een vraagbaak en een papieren redacteur’ na voor schrijvers van verhalen en romans of zij die deze kunst onder de knie willen krijgen. Zij zijn er zich van bewust dat, wie het schrijverschap niet in zich heeft, het ook met dit boek niet zal leren. Dit boek is vooral een hulpmiddel en een naslagwerk. Achtereenvolgens worden met o.m. voorbeelden uit de wereldliteratuur (èn uit eigen werk) de strategie van het schrijven (perspectief; de verhouding van de personages tot elkaar; waar te beginnen, en hoe?), de structuur van het verhaal (plot, verwachtingen, conflict, spanningsboog), de stijl en, niet onbelangrijk, de verschijnselen redigeren, vastlopen en schrappen behandeld. Belangrijk uitgangspunt van de schrijvers is dat een schrijver niet naar een ‘opvallende’ stijl moet streven, maar moet luisteren naar ‘de stem in het verhaal’. De theorie en de bespreking van de gebruikte voorbeelden zijn zeer leerzaam. Dit boek is een geslaagd instructieboek voor schrijvers van fictie. Met registers. (Gerard Oevering)


Uitgeverij MeulenhoffAfdrukken
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 334
Afmetingen: 200x201x126 mm
Gewicht: 389 gram
Verschijningsdatum: augustus 2002
Druk: 2
ISBN10: 9029067780
ISBN13: 9789029067782
Prijs: €30,00

Het papieren gezichtNBD|Biblion recensie

Wiersinga is romancier (‘Tropenzomer’), docent en gids voor wie schrijver wil worden. Deze roman speelt zich af in de experimentele dans- en toneelwereld. Een van de thema’s is dat het leven een kwestie van techniek is, zoals dat ook met de dans en het toneelspel het geval is. En geen van de personages legt zich er bij neer dat de vervulling elke droom vernietigt. De hoofdpersoon is Claudio, als danser beroemd om zijn uitbeelding van Romeo. Maar hij is in zijn vak volkomen vastgelopen, wat duidelijk wordt als hij tijdens een optreden valt. Hij mist daardoor de afspraak met Yolande. Zij wordt zijn muze tijdens zijn pogingen om zijn leven weer op orde te krijgen. Hij sluit zich aan bij een groepje toneelspeelsters op een eiland. Pas als hij Arjuna speelt tijdens de begrafenis van hun sponsor, ontmoet hij zijn muze. Deze roman heeft een hechte, spiegelende structuur, is vlot geschreven, met veel dialoog en is een intrigerende zoektocht naar liefde geworden door alle onoprechtheid en huichelachtigheid heen. Geen eenvoudige, maar zeker een boeiende roman. (Gerard Oevering)


Uitgeverij: Compaan Uitgeverscompaan-logo
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 360
Afmetingen: 25x202x127 mm
Gewicht: 317,00 gram
Verschijningsdatum: oktober 2014
Druk: 1
ISBN: 9789080627086
Prijs: €19,90

TropenzomerNBD|Biblion recensie

In de steek gelaten door haar moeder die in de prostitutie is gegaan, ontvlucht Myra haar zuipende Arubaanse vader. Ze heeft een goede schoolopleiding gehad, maar op Curaçao raakt ze verzeild in een netwerk van erotische relaties. Ze komt uiteindelijk in dezelfde branche terecht als haar moeder. In een wereld van veel misère en met pijnlijke herinneringen die telkens terugkeren, weet ze zich toch wonderbaarlijk goed liggende staande te houden, tot ze uiteindelijk uit dat leven verlost wordt. De verbeelding van de postkoloniale wereld door Nederlandse schrijvers staat nog in haar kinderschoenen. De auteur doet een moedige poging het leven op de Antillen in beeld te brengen door de ogen van een meisje/jonge vrouw. Hij ontkomt niet helemaal aan bepaalde schematiseringen, maar zijn poging is niettemin grotendeels geslaagd. Het boek leest vlot en gelukkig begaat de schrijver niet de blunders die sommige andere auteurs over de West (als Leon de Winter) maakten. (Michiel van Kempen)


Uitgeverij MeulenhoffAfdrukken
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 254
Afmetingen: 220x216x140 mm
Gewicht: 362 gram
Verschijningsdatum: november 1999
Druk: 1
ISBN10: 9029056428
ISBN13: 9789029056427
Prijs: €6,95

Delen uit Tropenzomer zijn opgenomen in de bloemlezing Noordoostpassanten (Michiel van Kempen)

HoningvogelsNa tientallen jaren loopt Ludo Kets zijn jeugdvriendin Josephine tegen het lijf. Ooit verliet zij haar geboortestad Antwerpen om een onzekere toekomst in China tegemoet te gaan, in de hoop verlost te zijn van het racisme dat haar als dochter van een Afrikaanse man en een Antwerps volksmeisje wachtte. Inmiddels is zij een zestigjarige dame; aan Ludo onthult zij dat ze de minnares was van wijlen de Guangxu-keizer. Ludo, sceptisch maar geïntrigeerd, hoopt bij het Institut Sinologíque de waarheid boven water te krijgen – en verliest zich in een doolhof waar feiten en fictie nauwelijks te ontwarren zijn.


Uitgevrij: MeulenhoffAfdrukken
Taal: Nederlands
Druk: 1
ISBN10: 9029026472
ISBN13: 9789029026475
Verkrijgbaar bij boekwinkeltjes.nl


 

 

GracchantenSkamander is de zoon van een Macedonische ex-generaal die in opstand komt tegen de machtige Romeinen, en zijn vader heeft hem geleerd die te haten. Maar de tijden veranderen. De zoon – in zijn hoedanigheid van tragedie-acteur – leert op zijn beurt de rebelse tribuun Caius Gracchus om diens toespraken te dramatiseren op een wijze die in Rome ongekend is. Na het bloedvergieten waartoe dit leidt, graaft Skamander zich een weg door een dodenakker van herinneringen die hem zal dwingen om te breken met zijn voormalige beschermvrouwe.


Uitgeverij MeulenhoffAfdrukken
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 615
Afmetingen: 55x215x142 mm
Gewicht: 880 gram
Verschijningsdatum: november 1995
Druk: 1
ISBN10: 9029046341
ISBN13: 9789029046343
Verkrijgbaar op boekwinkeltjes.nl

© 2019 Pim Wiersinga | Revolve by AccessPress Themes